Pěny a pěnová jádra v matracích

Matrace z kolekce Active (model A4, A5)

activ-vzor.jpg

Jak se vyrábí pěna pro matrace?

Při postupu výroby jsou nejprve surové a zpracované materiály přepravovány pomocí čerpadel a prostřednictvím separovaných potrubních systémů k míchací hlavě. Po agitování a smíchání všech komponentů se směs aplikuje na dopravní pás s nastavitelnou šířkou. Dopravní pás se pohybuje rychlostí v rozpětí 3 - 9 m/min. a produkuje „nekonečný“ blok až do výše 1 metru, který je závislý na požadované hustotě. Na konci výrobní linky jsou bloky řezány do délek a uschovány pro další zpracování.

Výhody pěnových matrací

Pěnové matrace jsou velmi praktické z pohledu přepravy a manipulace. Jsou vyrobeny z lehkého materiálu, který lze i vakuově zabalit, a proto je přeprava matrací mnohem úspornější než je tomu u matrací latexových či pružinových. To je také hlavní důvod, proč jsou dnes tyto matrace tak populární a proč je výrobci a prodejci rádi nabízejí svým zákazníkům. Pěnové matrace se dobře přizpůsobují tělu a některé druhy pěn dokonce téměř dokonale rozkládají tlak během spánku, takže jsou vhodné pro starší lidi nebo lidi s citlivou pokožkou.

Nevýhody pěnových matrací

Navzdory těmto dobrým vlastnostem, pěnový materiál není vhodný jako jádro matrace.

Zejména z dlouhodobého hlediska se jeho ortopedické vlastnosti ztrácejí mnohem rychleji než u latexových či taštičkových jader matrací (u tzv. studené pěny je životnost o něco vyšší).

Materiál disponuje nižší vzdušností a časem se v něm usazují špíny a nečistoty, což způsobuje zápach a výrazně nižší hygienickou životnost.

Pot, který z našeho těla prochází postupně celou matrací, se sice vypaří a odvětrá, zanechá však v jádru soli a nečistoty, které tělo vylučuje. To postupně způsobuje ucpávání pórů pěnového jádra a zvyšující se vlhkost vhodnou pro rozmnožování plísní a roztočů.

Pěnové materiály jsou elektrostatické, to znamená, že akumulují statickou energii, která negativně ovlivňuje náš spánek. Tento nedostatek je problémem hlavně u citlivých lidí a u dětí do 4 let, kterým se pěnové matrace absolutně nedoporučují.

Pěnové matrace jsou levnější alternativou přírodního latexu. Nevýhodou viskoelastického materiálu nebo i pěny s paměťovým efektem je omezování otáčení těla během spánku. Proto není vhodné, aby viskoelastická pěna disponovala vysokou hustotou (nad 70 kg/m³), resp. velmi nízkou elasticitou (elasticita znamená, jak rychle se materiál vrací do svého původního tvaru).

Na co si dávat pozor?

Pokud jste se přesto rozhodli pro koupi pěnové matrace, dbejte hlavně na složení materiálu a jeho hustotu. Ani příliš vysoká ani příliš nízká hustota není dobrá.

A jelikož hustota vůbec neovlivňuje tvrdost samotné pěny, dalším důležitým údajem je právě tvrdost v kPa (kiloPascal). Čím je číslo vyšší, tím tvrdší a tím i méně přizpůsobivější pěnový materiál je. Obecně platí, že čím je tvrdost nižší, tím je materiál příjemnější a přizpůsobivější.

Co se týče složení, tak hlavním znakem kvality jsou hlavně certifikáty Öko-tex Standard 100 a Europur, resp. Certipur.

Tak jako u ostatních materiálů a výrobků i zde existuje na trhu velké množství cen a kvalit. Kvalita paměťových pěn nezávisí jen na hustotě materiálu, která ovlivňuje hlavně životnost, a na tvrdosti, ale i na tzv. elasticity. Jelikož v noci každý zdravý člověk změní polohu spánku v průměru 40-60 krát, materiál, na kterém ležíme, by měl velmi rychle reagovat na tyto změny, aby nedošlo k buzení.

Elasticita znamená jak rychle se pěna vrátí po stlačení do původního tvaru. Čím je elasticita nižší, tím déle trvá její návrat na původní hodnoty. V posledním období se rozmnožily různé akce 1+1 zdarma, které nás přesvědčují o koupi 2 matrací za cenu jedné. Nevěřte jim!

Ani u jedné takové akce (dokonce ani na výstavách nábytku před očima veřejnosti a médií) nelze zjistit reálnou cenu výrobku před akcí, jelikož se jedná o uměle smyšlené a nadhodnocené matrace. A protože v ČR funguje tržní ekonomika, takové akce by byly pro výrobce likvidační.

Ani ty nejkvalitnější pěnové matrace nedosahují ortopedického efektu taštičkových matrací. Pokud pěnová matrace, tak vybírejte minimálně tzn. studenou pěnu, ne obyčejný polyuretan.

Pěnové matrace Vegas - kolekce ACTIVE

Komfortní pěna Vegaflex®

Komfortní pěna Vegaflex® (hustota - 25 kg/m³, tvrdost 4 kPa) byla vytvořena přímo pro výrobu ortopedických matrací. Je to za studena vyrobená pěna s dobrými ortopedickými vlastnostmi, je prodyšná a lehká, což umožňuje velmi dobrou manipulaci. V matracích značky VEGAS je použit prvotřídní pěnový polyuretan.

Pěna se kromě taštičkové matrace modelu F3 z kolekce Comfort a modelů kolekce Active (A4, A5) používá i v ostatních pružinových a taštičkových matracích jako ochrana pružinového a taštičkového jádra (viz. obr.) x-frame.jpg

 

 

 

Vysoce elastická pěna Vegaflex PRO®

VEGAFLEX PRO® je vysoce elastický materiál s vylepšenými vlastnostmi a vysokou úrovní komfortu (hustota – 30 kg/m³, tvrdost 3 kPa). Materiál vytvořený specialisty VEGAS má díky svému unikátnímu složení zvýšenou elastičnost a dlouhověkost. Struktura VEGAFLEX PRO® je různorodá, jednotlivé buňky mají různý tvar a tloušťky stěn, díky čemuž reagují na zatížení různě. Když je zatížení malé, pracují jen malé póry s malou tloušťkou stěn a naopak v případě velkého zatížení přicházejí na řadu větší buňky s hrubšími stěnami. Takto se dosahuje pocitu jedinečného komfortu, který matracím ze standardních polyuretanových pěn chybí. Tento materiál je použit v kolekci Active v modelu A4.

Viskoelastická pěna MemoryFoam

pamatova-pena.jpg

Polymery, ze kterých je vyroben viskoelastický materiál MemoryFoam (hustota - 50 kg/m³, tvrdost 1,5 kPa, elasticita 40), reagují na váhu i teplo – při pokojové teplotě disponuje tento materiál vlastností, která v matraci umožňuje maximálně snížit tlak na tělo a zajistit rovnoměrnou podporu během spánku díky tomu, že se materiál dokonale přizpůsobí konturám těla ležícího člověka.

Viskoelasticita znamená, že materiál vykazuje vlastnosti kapaliny - viskozitu a zároveň vlastnosti pevných látek – pružnost. Díky viskozitě plynule „omývá“ obrysy těla a dokonale se jim přizpůsobuje stejně, jako když tekutina přijímá formu nádoby, do které je litá.

Váha těla se na viskoelastické matraci rovnoměrně rozkládá po celém povrchu, čímž se snižuje napětí nejen svalstva, ale i obratlů. Umožňuje tím naprosté uvolnění svalstva. Při snížení zátěže přijímá materiál svůj původní tvar. MemoryFoam také snižuje tlak na cévy. Neklade tělu odpor, a tak odpočinek na takové matraci dává jedinečný pocit „stavu beztíže“.

Záruka na materiál je 3 roky, životnost 10 let.

Materiál MemoryFoam najdete použitý v pěnové matraci z kolekce Active – model A5, kromě toho i v kolekci Comfort – v modelu F6, v kolekci Modern – v modelu M2, v kolekci Exclusive je použita v matraci model X1. Tyto modely patří k měkčím matracím v naší nabídce.

Latex like (Like a latex)

latex-like.jpg

Latex like je pěnový materiál pocitově podobný přírodnímu latexu. Díky vysoké hustotě a pružnosti v kombinaci s měkkou elasticitou je to materiál s dlouhou životností a odolností vůči intenzivním zatížením.

Struktura materiálu se z 50% skládá z otevřených buněk, což zajišťuje dobrou cirkulaci vzduchu a tím i vzdušnost a vynikající hygienické vlastnosti materiálu. Má vysokou životnost, dobře odolává teplotním změnám i intenzivní zátěži. Poskytuje stejný komfort jako přírodní latex: je měkký, elastický a zároveň pevný, skvěle se přizpůsobuje tvaru těla.

Materiál Latex like používáme při výrobě matrací kolekce Modern – model M2, kolekce Exclusive – model X1, X5, kolekce Active – model A5.

Aquagel

aguagel.jpg

Pěnový materiál nejnovější generace s přídavkem chladivého gelu, který udržuje optimální povrchovou teplotu na spaní. Materiál s paměťovým efektem přináší pocit, že obaluje tělo spícího člověka. Eliminuje tlak na svaly, klouby a žíly a podporuje tím krevní oběh a okysličování buněk. Člověk má na něm pocit beztíže.

Kapičky gelu dodávají viskoelastické pěně schopnost termoregulace: gel přijímá a udržuje teplo, čímž zachovává teplotu povrchu matrace během spánku o 1-2°C nižší, než je teplota těla. Při působení hmotnosti a teploty těla se ideálně přizpůsobuje individuálním liniím, podporuje relaxaci páteře a zajišťuje její anatomicky správnou oporu. Nevyvíjí tlak na cévy, svaly a klouby, umožňuje volný krevní oběh a okysličování buněk.

Aquagel je použitý v matracích VEGAS v kolekci Exclusive – konkr. v modelu X5.

+420 777 642 115
Navigace