Jak vybrat podklad (rošt) pod matraci?

Pružný amelový rošt Vegas Premium

Co je to podklad pod matraci?

 

Výrobci ložních systémů zjistili, že kvalitní matrace k zajištění dokonalého a zdravého spánku nestačí a že je potřeba vyvinout také vhodný podklad pod matraci. Moderní postele obsahují lamelové rošty s úzkými lamelami, které pomáhají změkčit a odpružit matraci tam, kde člověk potřebuje příjemně zapadnout, nebo naopak zajistit vhodný protitlak tam, kde na lůžko působí největší tlak. Matrace by se měla s roštem navzájem doplňovat a společně by tak měly tvořit dokonalý postelový systém.

Existují různé druhy matracových podkladů?

Ano. Kromě standardních pevných desek nebo pevných laťkových roštů najdeme na trhu moderní lamelové rošty s odpruženými lamelami. Lamelové rošty se vyrábějí také s tzv. plastovými talíři, které se dokáží ohnout v jakémkoli směru, a tak se dokonale přizpůsobí tlaku. Stejně tak existují moderní polohovatelné lamelové rošty v oblasti hlavy nebo nohou. Způsoby polohování jsou buď klasické mechanické, nebo velmi komfortní elektrické.

Na co dávat pozor při výběru lamelového roštu?

Při koupi roštu je dobré navštívit několik prodejen matrací a roštů a informovat se také na internetu, kde kromě názoru výrobců a prodejců jsou i objektivní informace a nezávislé reference zákazníků na různých diskusních fórech. Velmi důležité je, aby rošt vyhovoval matraci. To znamená, že například na rošt s velkými mezerami mezi lamelami nemůžeme položit pěnovou matraci nebo taštičkovou matraci s malým průměrem pružinek, protože by docházelo k prohýbání matrace a postupnému poškození celého systému. Také klasická pevná deska s otvory není vhodná pod pěnové nebo latexové matrace, protože tyto matrace nejsou dostatečně pružné a na podobně nepružném podkladě se rychle snižuje jejich životnost.

Polohovatelné lamelové rošty

Polohovatelné lamelové rošty jsou vhodné hlavně pro lidi, kteří rádi v posteli nejen spí, ale například také čtou nebo sledují televizi, nebo pro lidi, kteří trpí různými zdravotními problémy páteře. Možnost zvednutí horní části těla nebo části nohou je velmi pohodlná záležitost. Polohování je také velkým přínosem pro vzdušnost celého postelového systému, proto se vřele doporučuje. Nezapomínejte ale na důležitý fakt, že na polohovatelný rošt musí přijít matrace, kterou lze ohýbat a polohovat.

Elektricky polohovatelné lamelové rošty

Nedoporučují se jen starším lidem se zdravotními problémy, tyto rošty jsou velmi pohodlné pro každého z nás. Vždyť jediným stisknutím tlačítka dokážeme změnit polohu ležení. Elektricky polohovatelné rošty jsou vhodné hlavně pro klienty, kteří zbožňují spánek a dokonalý komfort během ležení. Pro takové lidi má rošt velmi vysokou přidanou hodnotu. Na druhé straně kvalitní motorový rošt je relativně finančně náročná záležitost, proto je potřeba si vždy důkladně rozmyslet, zda jej skutečně budeme natolik využívat. Při výběru elektricky polohovatelného roštu je vhodné si prověřit hlučnost a hlavně velikost motoru, který se nachází pod roštem. Nemusí se vždy vejít do prostoru postele pod roštem.

+420 777 642 115
Navigace