Parametry matrací

Tvrdost matrace

tvrdosti.jpg

Společnost Vegas vytvořila pro své zákazníky jednoduchou pomůcku pro výběr správné tvrdosti - tabulku tvrdosti. Podle této tabulky a podle své váhy a výšky si vyberete matraci, která takovou tvrdost má. Matrace Vegas může být měkká (1 dílek), středně měkká (2 dílky), střední (3 dílky), středně tvrdá (4 dílky) a tvrdá (5 dílků). Matrace Vegas mohou mít dokonce i dvě různé tvrdosti současně. V takovém případě mluvíme o asymetrických matracích.

výška matraca.jpg

Rozměry matrace

Všechny matrace jsou vyráběny ručně a na míru. Proto dokážeme vyrobit a dodat matraci na cm přesně. Rozměr matrace se udává podle vnitřního rozměru postele. Je to prostor, kam se matrace ukládá. Výšku matrace uvádíme včetně potahu. Standardní délka matrace je 200 cm a šířka 90 cm, resp. 180 cm.

Maximální zátěž matrace

max nosnosť.jpg

Maximální zátěž matrace znamená, do jaké maximální hmotnosti lze matraci dlouhodobě využívat osobou s průměrnou výškou 175 cm (platí jen pro matrace značky Vegas). Například matrace “do 130 kg” jsou vhodné pro lidi s hmotností 130 kg a menší, pokud je jejich výška 175 cm. U osob s výškou přesahující 175 cm je maximální zátěž matrace ještě vyšší (například výška 185 cm = maximální zatížení do 160 kg). Samozřejmě že matrace vydrží i vyšší váhu, ale dlouhodobě nedoporučujeme takové používání. Maximální zátěž matrace ovlivňují použité materiály. Obecně platí, že čím vyšší je maximální zátěž, tím lepší, odolnější a kvalitnější materiály matrace obsahuje. Stejně tak ale zátěž ovlivňují i přirozené fyzikální vlastnosti materiálů. Matrace s pružinovým Bonellovým jádrem a latexovou nebo jinou pěnovou vrstvou bez kokosové desky nemůže být vhodná pro zátěž více než 100 kg. Člověk s vyšší hmotností by okamžitě cítil kontury pružin, a to by samozřejmě znemožňovalo ortopedické využití matrace.

Hygienická životnost matrace

Hygiena je v dnešní moderní době velmi důležitý a dobře známý pojem. Proto i výběr matrace podle tohoto kritéria je velmi důležité rozhodnutí. Matrace by měly být z přírodních, ekologicky čistých materiálů, které brání přežívání různých roztočů, bakterií nebo plísní. Potah musí být snímatelný a musí být možné jej vyprat (resp. vyčistit). I přes takovou prevenci nelze matraci úplně izolovat od vnějšího prostředí. Během noci člověk ztratí někdy až 1 litr tekutin, které se dostávají do matrace. Pokud je matrace velmi dobře větratelná, vlhkost se dostává velmi rychle ven z matrace, ale nečistoty a prach zůstávají uvnitř po celá léta jejího používání. Proto je hygienická životnost jakékoli matrace nižší než její celková životnost. Naše společnost proto doporučuje z hygienických důvodů používat matraci 7 až 10 let.

Systém Sleep & clean

sleep-and-clean1.jpg

Sleep and clean" je systém, který usnadňuje domácí péči o matraci. Zip je umístěn po obvodu celé matrace a rozděluje potah na dvě poloviny pro snadné praní nebo výměnu (matrace kolekce Activ, Comfort, Exclusive). Při kolekci Modern, Ecolatex jsou součástí potahu až 2 zipy, které umožňují prát vrchní a spodní část matrace bez bočnic. Z hygienických důvodů se právě proto doporučuje matrace se snímatelným potahem, kterou lze prát. Všechny naše matrace takový potah mají.

X - Frame

xframe1.jpg

X-Frame je speciální konstrukce vyrobená z pěnového materiálu s hustou strukturou. X-Frame je umístěn po obvodu matrace a chrání ji před deformací, a tím přispívá k prodloužení její životnosti. V našich matracích se používá konkrétně komfortní pěna Vegaflex® (hustota - 25 kg/m3). X-Frame je použit v taštičkových matracích, t..j. v matracích kolekce Comfort, Modern, Exclusive.

Medizone

medizone1.jpg

Medizone představuje jedinečný pružinový blok, který poskytuje lidské páteři správnou oporu a vysoký komfort. Byl vyvinut s přihlédnutím k anatomické zvláštnosti lidí. Je výsledkem dvacetiletých zkušeností společnosti Vegas. Zónovaný pružinový blok spojuje nejnovější technologická řešení s využitím nejkvalitnějších inovativních materiálů, které tím umožnily poskytnout na taštičkové jádro Medizone až 25 let záruku.

Multizonální systém Medizone bere v úvahu:
  1. Různou výšku – širší středová zóna matrace (do 38 cm) dovoluje bederní části těla zaujmout správnou polohu bez ohledu na výšku spící osoby.
  2. Osobitosti tvaru lidského těla – díky měkčím pružinám máme možnost vyhnout se příliš vysokému tlaku na místech v širších částech těla a díky řadě tvrdých pružin v měkké středové zóně se můžeme vyhnout efektu houpací sítě a zjemnit přechod z měkké zóny.
  3. Poměr hmotnosti různých částí těla – proporční a rovnoměrné rozložení zón podél matrace díky pružinám rozdílné tvrdosti.

Tricover

tricover.jpg

Tricover je nejmodernější technologie pro zapečetění matrace do polyamidové síťky, která snižuje tření mezi potahem a vrstvami matrace. Udržuje celistvost matrace a činí proces svlékání potahu jednodušším. Chrání potah proti předčasnému opotřebení, t. j. potah se neotírá o vrchní vrstvy matrace a tím bude sloužit déle.

Mezera mezi lamelami/latěmi

ikonka na medzeru1.png

Tento údaj uvádí maximální doporučenou mezeru mezi lamelami/latěmi v roštu tak, aby nedocházelo k deformaci na ní položené matrace pro špatně zvolený podklad. t. j. typ roštu. Maximální vzdálenost mezi lamelami/latěmi u taštičkových matrací vychází z průměru pružinky v jádru. U pěnových a latexových matrací je maximální mezera dána tak, aby zůstalo zachováno správné odpružení matrace a nedocházelo k jeho již zmíněné deformaci.

Počet pružin v matraci s rozměrem 200x200 cm

pocet-pruzin-v-matraci.jpg

Tento údaj uvádí počet pružin v matraci o rozměru 200x200 cm. Napomáhá si reálně představit, kolik pružin je v matraci např. při rozměru 100x200 cm (bude to polovina z daného údaje). Je to doplňující údaj k počtu taštiček na m2.

Počet zón matrace

zony-v-matraci.jpg

Údaj uvádí počet zón v taštičkovém jádru resp. v latexovém monolitu. V našich taštičkových matracích jsou nejčastěji používány bloky Medizone se sedmi zónami, ale mezi matracemi máme i tří zónové. Výjimku tvoří matrace model X7, neboť u taštiček s malým průměrem a v počtu až 1100 ks/m2 je dosažen ortopedický efekt i bez zónování. Lichý počet zón se vyrábí záměrně, aby vždy byla jedna, a to nejtvrdší středová část matrace, právě pod pánevní částí těla a zároveň, aby bylo možno matrace horizontálně otáčet bez omezení funkčnosti. Tímto způsobem otáčení a používání matrace se prodlužuje její životnost. Tři zóny jsou použity při kolekci Ecolatex v matracích, které jsou tvořeny latexovým monolitem nebo jeho kombinací s jinými materiály. Konkrétně v modelu L1, L3, L4. Sedm zón má model L5. U těchto latexových matrací se zónování dosahuje otvory v latexovém monolitu, které mají různé průměry a vzdálenosti mezi sebou.

Matrace ve zkrouceném balení

skrutene-matrace1.jpg

V naší nabídce máme i matrace, které dodáváme ve zkrouceném vakuovém balení. Jsou to modely kolekce Active, t. j. pěnové matrace (model A4, A5). Tento způsob balení usnadňuje manipulaci s nimi a také dovoz z prodejny k vám domů. Při koupi takto dodávané matrace je třeba ji po rozbalení nechat jeden nejlépe 2 dny odležet, aby nabyla svého správného tvaru

Záruka 10 let na latexový monolit

latex záruka.jpg

Naše společnost VEGAS poskytuje našim zákazníkům až 10 letou záruku na matrace z kolekce Ecolatex, které se skládají z čistě latexového monolitu (jako např. model L1, L5) resp. z kombinace latexového monolitu a jiných materiálů (model L3, L4). Proč tomu tak je? Latex, který používáme v našich matracích, se vyznačuje vysokou hustotou (65 kg/m3, resp. 70kg/m3). Latex je vzdušný díky pórovité struktuře, neabsorbuje vlhkost, přizpůsobuje se konturám těla, a co je důležité, vyznačuje se svojí trvanlivostí a vysokou nosností, proto při správném používání matrace je její životnost nejméně 10 let.

Záruka 25 let na taštičkové jádro Medizone

jadro záruka.jpg

Blok Medizone je výsledkem dvacetiletých vlastních zkušeností společnosti VEGAS s vývojem komponentů pro matrace. Spojuje nejnovější technologická řešení s použitím nejkvalitnějších inovativních materiálů, které nám umožnily poskytnout zvýšenou záruku na naše pružinová jádra Medizone, a to až 25 let. Společnost VEGAS se řídí přísnými pravidly v oblasti standardů kvality. Naši odborníci vyvinuli vícestupňový systém testování komponentů, který se vztahuje na všechny zakoupené i námi vyrobené materiály, a to bez výjimky.

+420 777 642 115
Navigace