Jak se starat o matraci?

Proč je důležité se o matraci pravidelně starat?

Díky správnému používání a správné péči zvyšujeme celkovou životnost matrací v mnoha případech až o několik let. V případě nedostatečné péče může matrace rychle ztratit své vlastnosti a pohodlí během spánku se výrazně sníží. Pokud je následně třeba matraci reklamovat, výrobce bude v první řadě zkoumat, zda byly dodrženy všechny pokyny péče o matraci.

Jak se máme o naší matraci starat?

V každém případě je nutné se držet pokynů výrobce. Obecně však stačí, když se matrace pravidelně otáčí, aby bylo opotřebení rovnoměrně rozloženo na celou horní i dolní ložnou plochu. Z hygienických důvodů je dobré pravidelně měnit ložní prádlo, čímž zabráníme rychlému šíření roztočů a různých jiných alergenů v naší matraci. Pokud se dá matracový potah odzipovat a prát, je dobré tak čas od času udělat. Naše potahy (kromě potahu Premium Jacquard) lze vyprat doma v pračce, čímž se podstatně zjednodušuje jejich údržba.

Jak se dá zabránit vzniku plísní na matraci?

Vhodné je matraci každé ráno pořádně vyvětrat. Doporučuje se přikrývky nezastýlat (ideálně vzít úplně z postele), aby se během noci vytvořená vlhkost a teplo odstranily. Postelové denní deky vypadají sice lákavě a luxusně, výrazně však snižují vzdušnost a naopak zvyšují riziko tvoření plísní a množení roztočů a bakterií.

Můžeme roztočům a bakteriím zcela zabránit v množení a přežívání v našich matracích?

Snem každého seriózního výrobce je co nejvíce eliminovat roztoče a bakterie z prostředí postele, ale ve skutečnosti to není možné. S roztoči se setkáváme v celé naší domácnosti; obzvlášť v posteli díky teplu a dostatečné vlhkosti se rádi zdržují. Nejlepší prevencí je časté praní ložního prádla (při 60°C), praní matracového potahu, případně pravidelné vysávání matrace (zde dbejte pokynů výrobce, ne všechny potahy zvládají vysávání bez poškození). Roztoči milují vlhké a teplé prostředí, dbejte proto na dobrou vzdušnost celého ložního systému.

+420 777 642 115
Navigace