Vítejte v naší poradně

Spánek je pro každého z nás důležitý, až třetinu svého života prospíme. Během spánku našemu tělu dodáváme potřebný odpočinek a regeneraci, proto je velmi důležité, na jaké matraci spíme.

Den každého člověka je rozdělen na tři části. Přibližně třetinu dne strávíme v práci, druhou třetinu strávíme volnočasovými aktivitami a poslední třetinu dne přespíme. Proto je velmi důležité, na jakém podkladu spíme.

poradna-uvod.jpg

 

Ako si vybrať matrac
Jak si vybrat matraci
rost1.png
Jak si vybrat rošt
doplnky-nove.jpg
Jak si vybrat doplňky
jak-vybrat-poste.png
Jak si vybrat postel
Často kladené otázky
Často kladené otázky

Matrace

Obecně na trhu rozdělujeme matrace na tři druhy: pěnové, latexové a pružinové (taštičkové). Tyto hlavní skupiny se dále dělí na podskupiny podle způsobu jejich výroby a kvality. Podrobné rozdělení typů matrací popisujeme zde.

Každý z nás je jedinečný, proto máme i různé požadavky při výběru matrace. Základní faktory jako je výška, hmotnost, dokonce i poloha, ve které spíme a zejména usínáme, podstatně ovlivňují výběr správné matrace. Dobře pružící (pružná) matrace nenarušuje obměnu látek u spícího člověka, protože rovnoměrně podporuje každou část těla. Páteř se nachází ve správné a zdravé poloze nezávisle na tom, zda spíme na boku, zádech nebo na břiše. Proč je dobré mít správnou a kvalitní matraci, to se dočtete v článku: Proč kvalitní matraci.

Jak se zorientovat v nabídce matrací od různých prodejců, to vám prozradíme v tomto článku:  Jak poznat kvalitní matraci?

Jakých parametrů je třeba si při výběru matrace všímat, o tom je náš článek: Parametry matrací.

     

    Pro koho matrace

    Prioritou výběru je určit, pro koho vybíráme matraci:

    • Dítě - od narození až do 21 let se dítěti vyvíjí páteř. V zájmu zdravého vývoje je nutné, aby páteř dítěte byla podepřena tvrdší matrací. Je důležité, aby se páteř přizpůsobovala matraci a ne matrace páteři dítěte. Dětské matrace
      iStock-1175501454.jpg
    • Pro školáky a adolescenty - volíme matraci se dvěma stranami tvrdosti, nejlépe jedna strana o stupeň měkčí, je zde možnost volby v případě potřeby. Umíte si matraci z vybrat z kolekce Comfort, Modern a také i latexové matrace z kolekce Ecolatex
      iStock-460170037.jpg
    • Senior - s přibývajícím věkem se naše tělo opotřebovává. Páteř, klouby, cévy už potřebují trošku hýčkat, takže je vhodná měkčí matrace. Páteř při tvrdší matraci má tendenci vyrovnávat se a tím pádem vzniká bolest páteře. Vhodné jsou luxusní taštičkové matrace z kolekce Exclusive.
      iStock-1160220713.jpg
    • Dospělí - páteř dospělého člověka má ukončený vývoj, proto se dá nejvíce řídit tabulkou tvrdosti. Podle váhy a výšky klienta lze doporučit tvrdost, je však pouze orientační. Na výběr správné tvrdosti neexistuje žádná norma, výběr je velmi individuální a ovlivňuje ho více faktorů.

     

    Tvrdost matrace

    Označenie tvrdosti strán matracov značky Vegas

    Více informací v článku: Tvrdost matrace a výběr podle ní.

     

    Poloha těla

    • Spaní/usínání na zádech - když rádi usínáme a spíme na zádech, doporučuje se spíše tvrdší matrace, aby byla páteř správně podepřena.
      Spanie na chrbte
    • Spaní/usínání na boku - lidé velmi rádi spí na boku, doporučuje se střední až měkčí matrace, aby v ramenní a bederní oblasti nevznikaly tlakové body. Je důležité, aby nás matrace držela, nepropadávali jsme se do matrace. Zároveň má být příjemná, netlačit v oblasti ramen a beder.
      Spanie na boku
    • Spaní/usínání na břiše - stejné jako při spaní na zádech, doporučuje se spíše tužší matrace, aby při spánku byla podepřena celá páteř.
      Spanie na bruchu

    Více o správné poloze na matraci najdete v článku: Spíte správně?

     

    Aktivita a práce

    • Sedavé zaměstnání - při sedavém typu zaměstnání nejčastěji lidé trpí bolestmi krční páteře. Vhodná je matrace střední, případně měkčí s tuhým jádrem, které dobře podepře páteř, ale zároveň nebude tlačit.
      iStock-1215668795.jpg

    • Fyzicky náročné zaměstnání - lidé, kteří mají fyzicky náročnou práci, potřebují uvolnit páteř, svalstvo. To umožňuje spíše tvrdší/tužší matrace.
      iStock-505896768.jpg
    • Aktivita a sport - aktivní a sportující lidé mají zpevněné svalstvo sportem. Zvolí spíše střední, případně tvrdší matrace, potřebují po tréninku uvolnit svalstvo. 
      iStock-1050437392.jpg

     

    Zdravotní problémy

    • Bolest zad v krční části - doporučuje se tvrdší matrace, která dobře podepře bolavou část páteře a tím napomáhá uvolnění šíje. 
      iStock-1289924156.jpg
    • Bolest zad v bederní části - je dobré vybírat měkčí matraci, která se lépe přizpůsobí výraznému ohybu v oblasti ledvin a tím pomáhá lépe rozložit tlak a zmírňovat bolest.
      iStock-975681354.jpg

    V případě jiných zdravotních problémů (skolióza...atd.), je vhodné při výběru správné matrace mít doporučení od lékaře. Více o výběru matrace na míru si přečtete zde: Výběr matrace na míru.

     

    Individuální požadavky

    • Polohování - požadavek polohování vzniká z různých důvodů. K tomuto účelu jsou určeny matrace pěnové Active, latexové Ecolatex bez kokosové desky. Mohou být i taštičkové, a to s vyšším počtem taštiček, konkrétně kolekce Exclusive bez kokosové desky. 
      16744_18.jpg
    • Materiálové složení - v naší nabídce naleznete matrace, které vyhovují náročným požadavkům z hlediska přírodního složení matrace. V kolekci Ecolatex nabízíme 100% latex, kokos, Ortohemp a bavlnu, vyhovuje lidem s alergií a těm, kteří upřednostňují čistě přírodní materiály. Více informací v článku: Materiály v matracích Vegas
      vegas-ortopedicky-latexovy-matrac-ecolatex-l2-gallery.jpg
    • Údržba - požadavek na potahy, které lze prát, je v dnešní době standard. Luxusní potahy Premium Jacquard obsahují ušlechtilé materiály, jako jsou hedvábí a kašmír, které je třeba chemicky vyčistit. Abychom interval čištění zkrátili, doporučujeme používat chrániče na matrace, které lze prát. Podrobněji o péči o matrace si přečtete zde: Jak pečovat o matraci?
      protect-collection.jpg

    Vaše individuální požadavky a potřeby ohledně matrace shrne náš krátký test a nabídne Vám několik pro Vás optimálních modelů. Test na výběr správné matrace naleznete zde. Proč byste si měli koupit právě matrace VEGAS, to se dozvíte v našem článku: Proč právě matrace Vegas?

     

    Rošt

    Rošt - je nedílnou součástí ložního systému, protože matrace musí být položena na nějakém podkladu. Je potřeba nepodceňovat výběr správného roštu. Spolupracuje s matrací, dotváří ortopedičnost a pomáhá udržet páteř ve správné poloze.

    Výběr roštu podle typu matrace

    Priorita výběru je, pod jakou matraci vybíráme rošt. Materiálové složení, konstrukce a funkce matrace ovlivňují výběr.

    • Pěnová matrace - pod pěnovou matraci doporučujeme lamelový rošt s menším rozestoupením lamel, cca do 5 cm. Umocňuje ortopedický efekt a zároveň umožňuje dobrou větratelnost matrace. Např. lamelový rošt Primaflex.
    • Latexová matrace – doporučujeme lamelový rošt s malým rozestoupením lamel, ideálně 42 lamelový, matrace bude rovnoměrně podepřena a bude spolupracovat s matrací. Pod latexové matrace je vhodný také lamelový rošt Primaflex.
    • Taštičková matrace – u tohoto typu matrace můžeme použít lamelový i laťový rošt, případně pevnou podložku. Limitující je velikost taštiček, rozestoupení lamel nesmí být větší než průměr pružiny v matraci. Pevná podložka má být perforována pro lepší cirkulaci vzduchu, aby nevznikaly plísně. Pod taštičkové matrace je vhodný také lamelový rošt Primaflex
      primaflex poradna1.jpg

     

    Účel roštu

    Na rošty máme různé požadavky, jako je například pohodlí při užívání, případně zdravotní.

    • Úložný prostor - nejčastěji z prostorových důvodů potřebujeme využívat úložný prostor postele. Tady přihlížíme na naše možnosti přístupu k úložnému prostoru ( ze strany nebo od nohou).  
      ahorn-lamelovy-rost-primaflex-p-gallery.jpg
    • Polohování - možnost polohování motorového roštu dálkovým ovládáním, případně ruční polohování roštu je pro odpočinek velmi přínosné, avšak je třeba důkladně zvážit, zda budeme rošt pravidelně využívat. Z hlediska zdraví je spíše nezbytné, když to doporučí lékař, jako například při refluxu, skolióze a podobně. Např. motorový rošt Primaflex motor, nebo ručně polohovatelný lamelový rošt Primaflex HN.
      primaflex-motor-poradna.jpgprimaflex-hn-popradna.jpg
    • Postel - samotná konstrukce postele, tedy možnosti uložení, mají vliv na výšku roštu, aby nám zůstal prostor pro zapuštění matrace.
      img_9850_edit_0053.jpg ................prev_1546029172_rachel_detail_kovani-1314874924_-_kopie.jpg
    • ...................bez možnosti nastavení ................................................................možnost volby nastavení

    • Komfort - po náročné fyzické a psychické práci si rádi dopřejeme komfort v podobě čtení knihy v posteli, vyložení unavených nohou i dobré masáže. V naší nabídce naleznete rošty, které splňují požadavky na luxusní odpočinek -  motorové rošty

      330.jpg

     

    Doplňky

    Polštář

    Polštář je téměř neodmyslitelnou součástí spánku, podpírá krční páteř a napomáhá ji udržet ve správné poloze. Výběr správného polštáře záleží na několika faktorech. Anatomické polštáře.

    • Pro koho - když vybíráme polštář, je nutné zvážit, komu je určen z hlediska tvaru, materiálu i samotné velikosti:
      • Dítě – novorozenci se polštář nedoporučuje kvůli vývoji páteře. Jak roste dítě, můžeme začít uvažovat o nízkém polštáři Bimbo z paměťové pěny. Dítě starší 5 let už můžeme mít trošku vyšší polštář Junior, který má ergonomický tvar
      • Žena – má obyčejně útlejší ramena, proto vybíráme z nižších anatomicky tvarovaných polštářů. 14, 20 nebo tvarované č. 811, 2117.

        iStock-1090813304.jpg

      • Muž – má větší ramena, vybíráme z vyšších anatomicky tvarovaných polštářů, rovné NanoMem, LatexRoyal, nebo tvarované č. 17, 21.

        iStock-878880102a.jpg

    • Materiál - samotný polštář nebo jeho výplň může být z různých druhů materiálu.
      • Latex - 100% přírodní latex je vzdušný, dostatečně podpírá hlavu, např. model Latex royal.
      • Paměťová pěna -  paměťový efekt dokonale kopíruje obrys hlavy a krku a tím nevyvíjí tlak na cévy. polštář model 14.
      • 0310e48a3b14df000264c9f9addbaf65.jpg 042f013892b33d16be2136a837b53d1e.jpg 022e85ef27983054309a796e8d0fe387.jpg

         

        latex paměťová pěna + SoftGel paměťová pěna
    • Použití – polštáře mají různé tvary a tím i rozdílné možnosti využívání.
      • Krása a mladostjedinečný tvar polštáře Beauty napomáhá pokožce lépe dýchat, udržet svěžest a mládí. Polštář Memory Foam Beauty.

        1c48c04a711d142676751ab4ac289c92.jpg 1043a9e2de12b967429c6e281641de0e.jpg

      • Cestování – při dlouhém cestování speciálně tvarovaný polštář přinese komfort a oporu pro hlavu a krk.

        iStock-951832568.jpg

      • Těhotenství – s rostoucím bříškem je stále obtížnější si najít komfortní polohu pro spánek. Polštář Babyboom dotváří pohodlí a navíc se výborně hodí při krmení a samotné péči o dítě. Polštář Memory Foam Baby boom.

        92d46af66a3e02e8018bc263948419cd.jpg6cee5f6520e161fb7ae6bbb5e71f0ef7.jpg

         

    Chránič

    Je důležitá součást ložního systému, chrání samotný potah matrace proti zašpinění, tekutinám a prachu. Chránič vybíráme podle těchto faktorů:

    • Potah matrace - potah Premium Jacquard je tkaný, příjemný a luxusní, a na který rozhodně doporučujeme chránič, protože se nemůže doma prát. Používá se u matrací kolekce Exclusive.
    • Praktičnost - dětem se občas stanou nehody, případně rozlijí čaj, někdy i dospělí.… Proto je vhodné chránit potah matrace, aby se nemusel tak často prát. Doporučuje se chránič s polaminovanou vrstvou. Chránič Streesfree L1.
    • Materiál - chrániče se vyrábějí z přírodních a směsných materiálů, s rohovým uchycením, případně s gumičkou na spodní straně, požadavky jsou individuální.

      90d2f4a4e7accf7c884c17a4f41adfb5.jpg f9af100a30f604f85a951bbc26bc7033.jpg
      gumička na spodní straně rohové uchycení chrániče

     

    Korektor

    Matracový korektor dokáže vylepšit vlastnosti matrace podle individuálních požadavků a tím více zpříjemnit spánek. Výběr záleží na tom, jakou funkci má korektor plnit.

    • Změkčení matrace - někdy se stane, a to i přes zkoušení, že matrace nám je přece jen tvrdší. Tehdy pomůže korektor z paměťové pěny nebo Vegaflex pěny ve výšce 6 cm, případně latexový ve výšce 5 cm, a také korektor memory 6 cm.
      flexy1_6.png85cfd1d5ddca2a716ba6abad668b0011.jpgfb9d1906c8daa8f6301991903fb10ad3.jpg
    • Tvrdší efekt - v případě, že tvrdost matrace není dostatečná, pomůže korektor z kokosového vlákna, případně i v kombinaci s latexem. Jaký zvolíme záleží na tom, do jaké míry potřebujeme tvrdší matraci. Např. korektor kokos 2 cm.
      8489322b85f2140bf05d96b4b6d4a3c0.jpg
    • Zvýšení ložní plochy - tvrdost matrace nám vyhovuje, postel se nám líbí, ale ložná plocha by mohla být trochu vyšší....5 – 6 cm nám dokáže vykouzlit korektor z latexu nebo paměťové pěny, když chybí víc, máme v nabídce 9cm v kombinaci kokos a latex. Latexový matracový korektor Latex-mix 9 cm.

      a372d926501d02b0ce982190d824146b.jpg

    • Dorovnání výšky ložní plochy - příležitostné spaní, návštěva....rozkládáme pohovku a někdy bývá rozdíl mezi matracemi 2 – 3 cm. Abychom vytvořili komfort, pomůže korektor v požadované výšce. Matracový korektor Vegas Flexy 3.
      39f0226229694fcb92687705f07391d5.jpg
    • Použití jako matrace – dětské postele mají namontovány zábrany proti spadnutí dítěte, ale zároveň je tím omezena výška matrace. Korektor, který má výšku 9cm můžete použít jako matraci. Např. korektor kokos mix 9 cm.

     

    Postel

    Při výběru postele se nejčastěji řídíme tím, co se nám líbí. Nicméně jsou zde další důležitá hlediska, která ovlivňují naše rozhodnutí.
    stromboli-nove2.jpg

    Velikost

    Je důležité vybrat postel tak, aby co nejdéle vyhovovala osobě, která na ní spí, popřípadě tráví svůj volný čas.

    • Dítě - novorozenec ještě nemá požadavky na postel, vybíráme tedy tak, aby nám vyhovovala při péči o dítě. Dítě, kterému tvoříme vlastní pokoj, případně koutek, zohledňujeme už i potřebu hraní, děti rádi tráví čas tímto způsobem.
      iStock-1200154318.jpg
    • Student - studenti obyčejně tráví z různých důvodů dost hodně času na posteli, určitě by měla být dostatečně prostorná a hlavně jednoduchá na údržbu.

      iStock-1171100490.jpg

    • Dospělí – požadavky jsou velmi individuální, záleží na tom, jak máme velký prostor, zda to bude partnerské lůžko, případně i zdravotní hledisko.

     

    Materiál

    Je důležité, aby materiál byl kvalitní, vyhovoval z hlediska estetiky a údržby.

    • Čalounění – široký výběr látek dělá z postele jedinečný kousek, který dokáže zútulnit a zároveň pozvednout prostor, ve kterém spíme. Při výběru je třeba přihlížet k náročnější údržbě, pravidelně vysávat, případně tepovat.
      VITA xxx.jpg
    • Dřevěné – dřevo patří mezi nejoblíbenější přírodní materiál pro výrobu postelí. Samotná kresba dřeva a moření na různé odstíny dokáží z postele vytvořit skvost. Údržba dřevěné postele je nenáročná.  
      flabo-poradna.jpg
    • Laminátové – široké možnosti výběru provedení co se týče barevnosti, vzoru a struktury. Cena laminátových postelí je nižší oproti dřevěným, pro ty, kdo si nepotrpí na přírodním materiálu, je to výborná volba se snadnou údržbou.
      postel-salina-cela.jpg
    • Kovové (kované) - mají mnoho předností. Vyznačují se vysokou pevností, nosností, stabilitou, odolností, snadnou údržbou. Zároveň působí vzdušně a lehce. Mohou být celokovové nebo kombinované se dřevem. V naší nabídce naleznete tyto kované postele.
      almeria poradna.jpg

    Individuální požadavky

    Další požadavky většinou vycházejí z individuálních potřeb osob, které budou postel využívat.

    • Výška - výška ložní plochy se odlišuje hlavně u dětí a seniorů. Senioři upřednostňují vyšší postel, snáze se jim z ní vstává. 
      Marco.jpg iStock-849699506.jpg
    • Matrace - v případě, že jsme si vybrali vyšší matraci, určitě je dobré zvolit postel, která má možnost nastavit výšku ložné plochy, případně zvolit nižší postel.
      fotka k textu poradni polohovate. rošty.png
    • Úložný prostor – potřebu úložného prostoru je třeba vždy dobře zvážit, zda bude účelně a pravidelně využíván. Pro matrace a ložní prádlo je mnohem lepší, když se dobře větrají.
      ahorn-gradoo.jpgpostel-salina-up.jpg
    • Funkčnost – někdy nám malé prostory nedovolí větší postel, ale zároveň vzniká potřeba většího lůžka. Tento problém lze vyřešit rozkládací postelí.
      IMG_2563_r_edit_006.jpg

    Podrobnější informace o jednotlivých výrobcích naleznete na stránce, rady vám poskytneme informace telefonicky a při návštěvě v showroomech, kde vám odborní prodejci ochotně pomohou při výběru ložního systému a doplňků.

     

    Další užitečné články

    Parametry matrací Vegas a jak jim rozumět

    Jak si vybrat správný podklad pod matraci?

    Jak si vybrat správnou matraci

    šípka späť hore.jpg

    +420 777 642 115
    Navigace