Jak vybrat správnou matraci?

Ako si vybrať správny matrac?

Na trhu existuje mnoho společností, které vyrábějí a prodávají různé druhy matrací. Od latexových, přes pěnové, polyuretanové a tzv. memory matrace až po pružinové a taštičkové matrace. Jak si však správně vybrat z tak široké škály produktů? Zorientovat se na trhu a vybrat si pro sebe tu nejvhodnější matraci, na které chceme každý den alespoň 10 let spát, asi nevybereme za několik minut pátrání po internetu nebo rychlým vyzkoušením v prodejně. Existuje však několik odzkoušených vhodných rad, které vám výběr správné matrace zjednoduší a pomohou orientovat se v množství používaných materiálů pro komfortní a zdravé spaní. Při výběru matrace je velmi důležité uvažovat zejména o její tvrdosti, neboť každý z nás preferuje jinou tvrdost. Také důležitým prvkem v matraci je její nosnost a hlavně materiály použité v matraci. Cena se samozřejmě liší od množství a druhu použitých materiálů a od faktu, zda splňuje všechny požadavky pro kvalitní a ničím nerušený spánek.

Které matrace jsou nejlepší?

Jsme jedineční… nejlepší matrace je ta, která nejlépe splňuje všechny vaše nároky a požadavky. Spíte rádi v chladném nebo raději v teplejším prostředí? Vyhovuje vám měkčí nebo spíše tvrdší lůžko, nebo vás trápí alergie? Spíte rádi na zádech, na boku, nebo na břiše? Rádi si vykládáte nohy, případně čtete v posteli a nechcete se trápit s polštáři, abyste se mohli trochu zvednout? Nadměrně se potíte? Možná máte individuální požadavky… . Před nákupem ložního systému řekněte o všech těchto zvycích a potřebách prodejci, výběr matrace bude jednodušší. Při zkoušení matrace si dopřejte čas, řiďte se svým pocitem, pamatujte na to, že matraci nemáte na jednu noc a ať splňuje vaše kritéria. Požádejte prodejce, aby ověřil, zda je vaše páteř během ležení v přirozené poloze. Pokud je vše v pořádku, pak jste našli vaši matraci.

Kde si můžeme matrace zakoupit?

Matrace se doporučuje kupovat tam, kde existuje velmi dobré poradenství a kde můžete vyzkoušet různé druhy matrací s různou tvrdostí a složením (latexové, pěnové, taštičkové), aby ste si vybrali opravdu správně.

Měli by páry a manželé kupovat jednu matraci v celku, resp. stejné matrace?

Každý z nás má vlastní požadavky na své lůžko, vyhovuje mu jiná tvrdost, pružnost či celkové složení. Někdo rád spí v chladném prostředí, někdo se víc potí, jiný zase rád spí na měkkém. Při koupi dvou matrací dávejte pozor jen na to, aby výše kupovaných matrací byla shodná, resp. aby rozdíl v jejich výšce byl max.1 cm. Přesto jsou páry, které upřednostňují jednu společnou matraci. Výhodou dvou matrací v manželské posteli je kromě možnosti individuálního výběru i lepší manipulace a flexibilita (dvě matrace je například možné polohovat nezávisle na polohovatelných roštech).

Můžou matrace i „léčit“?

Spánek a regeneraci našeho těla ovlivňuje více faktorů. Matrace primárně neléčí, k tomu jsou určeny přístroje, rehabilitace, případně léky, ale jejich úkolem je zpříjemňovat spánek a udržovat páteř ve správné poloze. Matrace sice nemá léčivé účinky, ale správný výběr matrace dokáže zmírnit bolesti a zlepšit celkovou kvalitu spánku. Na druhou stranu nekvalitní matrace může naše zdraví poškodit a zhoršit, přesně jako nevhodná strava či nedostatek pohybu.

Jak vybírat rozměry matrace?

Na matraci si člověk potřebuje odpočinout a k tomu potřebuje dostatečný prostor. Délka matrace by proto měla být minimálně o 20cm větší než výška člověka. Šířka se doporučuje 90cm, pro dvoulůžko minimálně 160cm. Výška matrace je také velmi důležitá, protože na ní závisí, jak dobře se matrace přizpůsobí tělu. Minimální výška by měla být 16cm, optimální 20-25cm, luxusní 30-36cm, aby existoval dostatečný prostor pro zkopírování těla spícího člověka.

Existují standardní rozměry matrací?

V každé zemi se „standardní“ nebo typické rozměry lůžka o něco liší. V našem regionu střední Evropy se považuje za standardní rozměr jednoho lůžka 90x200cm, resp. 180x200cm u dvoulůžka. Typické míry, které se rovněž u nás prodávají, jsou 80x200cm, 85x195cm, 140x200cm, 160x200cm. V poslední době se za typický rozměr začíná považovat také 200x200cm a 200x220cm. Důvodem je vyšší komfort a fakt, že průměrná výška populace pravidelně roste.

  1. Typy matracov
  2. Výber podľa tvrdosti
  3. Výber podľa ďalších kritérií
  4. Na čo si pri výbere dávať pozor?
  5. Ako rozoznať kvalitný matrac?
  6. Parametre v matracoch Vegas a ako ich čítať?
+420 777 642 115
Navigace