Latex a latexová jádra

(Modely kolekce "Ecolatex": L1, L2, L3, L4, L5, L6)

Jak se latex vyrábí?latex_original_colour.jpg

100% latexová jádra matrací jsou vyráběna směsí syntetického a přírodního latexu (získaného z kaučuku). Latex se vyrábí dvěma způsoby: Dunlop a Talalay. Namixovaná směs syntetického a přírodního latexu se nalije do předem připravené kovové formy. Následně se v peci při teplotě nad 100°C zpracuje (Dunlop proces). Při procesu "Talalay" se navíc z latexové směsi vytáhne nadbytečný vzduch a směs se zmrazí na -30 °C. Rozdíl v kvalitě latexu, který se vyrábí způsobem Dunlop nebo Talalay není. Avšak "Talalay" latex je měkčí a o něco prodyšnější. Důležitým údajem u latexové pěny je kromě její hustoty i poměr čistého přírodního latexu a syntetického latexu. Podíl přírodního latexu (nebo kaučukového mléka) může být až 98 %.

Výhody

latex_2.gif

Matrace vyrobené ze 100% latexu mají přírodní elasticitu, vynikající přizpůsobivost lidskému tělu a výjimečně dlouhou životnost. Během spánku zůstává páteř ve vodorovné, přirozené poloze a ramena, pánev a kolena nejsou vystaveny nadměrnému zatížení. Tento efekt se dosahuje díky speciálním měkčím zónám v oblasti ramen a kolen a o něco tvrdším a pevnějším zónám pod pánví. Latex dosahuje maximální bodové elasticity, protože neobsahuje žádné tlakové body. Vyrábí se s otevřenou buněčnou strukturou, což zaručuje jedinečnou termoregulaci a vzdušnost. Čím jsou tyto buněčné otvory větší, tím je pocit měkkosti během spánku vyšší. Latex většinou obsahuje několik zón tvrdosti, a tím zajišťuje dokonalý pocit odpočinku během spánku. Je velmi odolný a má excelentní nosné vlastnosti, které jsou důležité právě pro jádra matrací. Přírodní latex vyráběný z kaučukového mléka bez dalších umělých příměsí má nejlepší ortopedické a fyziologické vlastnosti. Latex je hypoalergenní a jeho antibakteriální vlastnosti zabraňují šíření bakterií, plísní a roztočů a také neabsorbuje prach. Proto tento druh materiálu doporučujeme klientům s respiračními problémy. Přírodní latex je vynikající výplní matrací.

Nevýhody

Kvalitní latexové matrace mají kvůli vysoké hustotě latexu vysokou hmotnost, a proto jsou obtížně manipulovatelné (latexové matrace v rozměru 90x200cm mají hmotnost kolem 33 kg). Navzdory výborné cirkulaci vzduchu a odvádění vlhkosti není latexové jádro tak vzdušné jako pružinové nebo taštičkové jádro, což způsobuje vyšší „hřejivost“ matrace. U řídkého latexu či směsi latexu a jiných pěn (hydrolatex, waterlatex,...) dochází ke zvýšenému opotřebení a proležení materiálu již po několika letech. Latex s příliš vysokým podílem přírodního latexu začíná časem tvrdnout a drolit se.

Na co si dávat pozor?

100% latexová pěna je v první řadě přírodní produkt a je zdravotně nezávadná. Neobsahuje žádné látky podporující karcinogenní onemocnění. Latexová pěna je trvanlivější než polyuretanová pěna. Důležitým údajem u latexové pěny je její hustota. Hustota latexové pěny se u matrací pohybuje většinou od hodnoty 55 kg/m³, přičemž rozdíl v latexové pěně a jejích vlastnostech je markantní již při zvýšení hustoty o 5 kg/m³. To znamená, že čím je hustota latexové pěny použité v matraci vyšší, tím je latexový monolit pevnější, nedrolí se, má lepší ortopedické vlastnosti a je trvanlivější („nevyleží se tak rychle jako PUR pěna“, jejíž hustota se pohybuje od 25 - 35 kg /m³). Samozřejmě i zde platí, že vyšší hustota latexu znamená vyšší cenu. Na druhé straně vyšší hustota znamená také vyšší tuhost materiálu. Proto například latex o měrné hmotnosti 55 kg je pocitově měkčí než latex s hmotností např. 65 kg. Latex se vyznačuje vysokou bodovou elasticitou, což znamená, že přesně podpírá a kopíruje ty části těla, které to potřebují. Umělé složky v latexu jako PUR pěna (například tzv. vodní latex, který obsahuje jen minimální podíl latexové pěny) sice snižují cenu výrobku, ale také jeho kvalitu, trvanlivost a další pozitivní vlastnosti.

Latex v matracích Vegas

Společnost Vegas používá ve svých výrobcích 100% latex o objemové hustotě 65 kg/m³. Materiál není napouštěn žádnými cizími, chemickými látkami, proto je jeho barva přírodní, krémově bílá a ne žlutá. Latexové monolity obsahují 3, resp. 5 zón rozložení hmotnosti. Latex použitý v matracích Vegas je otestován německou testovací agenturou LGA na 225.000 stlačení, což odpovídá životnosti přibližně 20 let. Při testu ztratil materiál jen nepatrné procento své váhy a odolnosti vůči zatížení.

Latexová deska

latexova-doska.jpg

- Měkký, hygienický, dobře větratelný materiál.

- Zabezpečuje pružnou podporu páteře.

- Dodává matraci pružnost.

- Výška desky je 3 cm a hustota 65 kg/m³.

- Je použitá v matracích Vegas v kolekci Comfort – model F2, F5,v kolekci Modern – model M3, v kolekci Exclusive – model X2, X3, X6, v kolekci Ecolatex – model L2, L3, L4.

LatexPro

latex-pro.png

- Nový druh přírodního latexu, ve kterém jsou jedinečné vlastnosti přírodního materiálu několikrát znásobeny. Zvýšená hustota a elasticita LatexPro vytváří speciální mikroklima a zvláštní komfort lůžka.

- Výška desky je 5 cm a hustota 70 kg/m³.

- Je použitý v matracích kolekce Ecolatex – model L5 (tj. monolit z hustšího LatexPro), L6, kolekce Ecxlusive – model X4, X7.

Climalatex

climalatex-1.jpg

- Druh latexu se zesílenou perforací a zlepšenou vlastností odvodu vlhkosti. Má reliéfní tvar, čímž se dosahuje mikromasážního efektu, a 7 zón tvrdosti. Dokonale se přizpůsobuje obrysům těla, uvolňuje zátěž a zajišťuje spící osobě maximální relaxaci. Díky speciálnímu tvaru snižuje povrchový tlak na tělo a zvyšuje bodovou elasticitu matrace.

- Odebírá přebytečné teplo spolu s vlhkostí a zajišťuje spánek v příjemném prostředí.

- Jeho hustota a výška je jako u latexové desky.

- Climalatex je použit v kolekci Modern model M1, M3, v kolekci Exclusive model X2.

Latexový monolit

latex-mon1.jpg

- Jednodílný latexový blok se zónami různých stupňů tvrdosti. Výrazné zonace se dosahuje použitím otvorů různých průměrů a umístění. Tím je zajištěno optimální rozložení zatížení a vysoký ortopedický efekt matrace.

- V našich matracích je použit v kolekci Ecolatex, konkr. v modelech L1, L3, L4, jsou vyrobeny na základě třízónového latexového monolitu o výšce 14 cm (hustota 65 kg/m³, a model L5 je vyroben na základě sedmizónového latexového monolitu z hustšího Latexu Pro (70 kg/m³) o výšce 18 cm.

- Záruka na latexové monolity je 10 let!

Latex Softgel

latex-soft-gel-1.jpg

- Klasický přírodní latex ze zpěněné šťávy kaučukovníku Hevea vylepšený přidáním unikátního chladivého gelu SoftGel. Mikrogranule gelu vytvářejí pro spánek ideální mikroklima, při kterém člověk rychleji usíná a regeneruje svou energii.

- Rovnoměrné kapičky gelu dodávají latexu schopnost termoregulace a vytvářejí ideální mikroklima lůžka: gel přijímá a udržuje teplo, čímž zachovává teplotu povrchu matrace během spánku o 1-2°C nižší než je teplota těla.

- Rovnoměrně rozkládá tlak po celém povrchu matrace a rychle se přizpůsobuje každé poloze spícího.

- Má všechny vlastnosti klasického latexu, měkkost, pružnost, vzdušnost a hygieničnost a zajišťuje fyziologicky správnou podporu těla.

- Hustota a výška jako u latexového prkna.

- Je součástí matrací v kolekci Modern – model M1, M4, v kolekci Exclusive X3, X7.

+420 777 642 115
Navigace