Na co si dát při výběru matrace pozor?

  1. V posteli prožijeme ⅓ svého života (cca 8 hodin denně, 200.000 hodin za život), proto naše tělo během spánku musí mít zajištěný odpočinek v té nejlepší možné poloze.

  2. Organismus se musí během spánku dokonale uvolnit. Matrace proto nesmí být ani příliš tvrdá, ani příliš měkká, a musí se přizpůsobit vašemu tělu, páteři a ostatním jednotlivým částem těla tak, aby je zachovávala v přirozeném tvaru. V takovéto přirozené poloze si váš organismus nejlépe odpočine a rychle zregeneruje. Z tohoto důvodu je také vhodné dodržovat rady odborného personálu v prodejně matrací a také rady vašeho lékaře.

  3. Matrace nesmí žádným způsobem bránit v otáčení těla během spánku. Zdravý člověk se podle renomovaných lékařských studií přirozeně během noci otočí 40-60 krát (zdroj: http://www.schlafauskunft.de/Verbraucherportal/Der+Schlaf/Schlaf+Mythen/Durchschlafen/), což tělu zajišťuje pravidelný a zdravý metabolismus a prokrvení. Člověk musí mít pocit volnosti a spánek nesmí přerušovat negativní vlivy nekvalitní matrace.

  4. Velmi důležité při výběru matrace je její složení a materiály, ze kterých je vyrobena. Matrace se musí dokonale přizpůsobit teplotě, vlhkosti a dýchání, aby vaše tělo během spánku neplýtvalo energií. Proto co nejvíce dbejte na to, aby byla matrace složena z kvalitních materiálů. Matrace vyrobená z kvalitních hustých materiálů musí mít i svou váhu.

  5. Během spánku na člověka nepříjemně působí prach z ovzduší, který se vytváří statickou elektřinou z rádia nebo televize. Proto je velmi důležité, aby potah matrace nepřitahoval tento prach, a tím zajistil hluboký a klidný spánek i pro velmi citlivé osoby.

  6. Rozměry matrace vybírejte tak, abyste se cítili pohodlně. Výška matrace musí být minimálně 12 cm, aby se matrace dokázala dostatečně přizpůsobit křivkám těla. Šířka jednoho lůžka se doporučuje 90 cm, šířka dvojlůžka alespoň 160 cm. Pokud jde o délku matrace, ta by měla být minimálně o 20 cm větší než je výška člověka, který bude na matraci spát.

  7. Pokud si chcete nechat poradit, obracejte se vždy na odborníky a na společnosti s dlouhou tradicí, které disponují různými oceněními a certifikáty kvality. Hlavně se obracejte na výrobce, kteří se nespecializují jen na jeden druh matrace, protože se může stát, že vám neporadí objektivně a vnutí vám svůj produkt za každou cenu.

  8. Kromě správné matrace dbejte také na vhodné doplňky, jako je anatomický polštář nebo antialergické přikrývky. Anatomické polštáře udržují krční páteř ve správné poloze, díky čemuž se svaly a šlachy během noci uvolňují a regenerují.

  9. Neexistuje žádný produkt, se kterým přicházíme tak často do styku, jako se svojí matrací. Věnujte proto výběru správné matrace dostatečnou pozornost, porovnávejte nabídky, prostudujte si reference, fóra a výsledky různých nezávislých testů na internetu, využívejte všechny dostupné zdroje. Tato investice do vašeho zdraví se vám určitě několikanásobně vrátí.

  10. Vyhýbejte se levným matracím a super akčním trhákům. Kvalitní matrace musí mít svou cenu, musí v ní být použity kvalitní a nezávadné materiály, protože nám bude sloužit během 10 let nejméně 30.000 hodin. Neexistují dobré a špatné matrace, existují jen kvalitní a levné matrace.

+420 777 642 115
Navigace